Lichtlint Limburg

Op 8 juni start ik met het lopen van het allereerste Lichtlint.

Ik start bij de Boskapel in Beek en loop de eerste week naar Venlo., De tweede week is van Venlo naar Nijmegen, via het nationaal park Maasduinen.

Deze eerste ronde is een try-out, ik heb de route nog niet eerder gelopen. Maar voel je dat je graag mee wilt in deze pioniersfase, dan kan dat. Fijn zelfs. Zelf overnacht ik bij mensen thuis. Meelopen kan in principe dus alleen overdag.

Om ook het wat langer samenzijn te faciliteren, zijn er 2 of 3 mogelijkheden gecreëerd om 2 dagen mee te lopen. Dan overnachten we in een Pelgrimshuis (dus niet bij mensen thuis). Ik loop met een klein groepje (max 3). Deze try-out is op donatiebasis. Na aanmelding krijg je de toegangscode voor de LichtLopers pagina met extra informatie. Je mag dan meehelpen om die informatie zo duidelijk mogelijk te maken.

Uitgangspunt is een verlangen om met het Licht te lopen. Dat kan er op verschillende manieren uitzien. Het kan zijn dat we afspreken om een bepaald stuk in stilte te lopen. Het kan zijn dat we een stuk met een bepaald thema in gedachten lopen. Het kan zijn dat je de hele wandeling in gebed/meditatie wil lopen. Of dat je wilt oefenen met zoveel mogelijk met je aandacht bij je ademhaling, in het hier en nu, te verblijven. Het kan zijn dat je iets wilt transformeren en daar een intentie op zet. Maar het zijn dus zeker geen sociale “kletswandelingen”. Als je daar behoefte aan hebt, dan verwijs ik je graag naar een ander traject. Ik verlang naar het neerzetten van het gevoel van diepe verbondenheid voorbij woorden. Woorden zijn mooie en vaak behulpzame tools. Maar vaak ook worden woorden gebruikt om iets niet te hoeven voelen. Als we met elkaar lopen, dan spreken we af om elkaar uit te nodigen naar díe plek van verbinding. Waar je diepe vrede ervaart. Waar je je mooie stralende Zelf kan ontmoeten. Als dat ook jouw verlangen is, dan ben je bij deze van harte uitgenodigd! 

De plekken die we aandoen nodigen ook uit tot reflectie. Dit kunnen bijzondere natuurplekken zijn of plekken met een spirituele historie. Hier in Limburg zijn dat veelal kapelletjes. Jarenlange devotie is daar als het ware in de muren gesijpeld en in stilte zitten op zo’n plek opent je voor verdieping. Ook prachtige plekken in de natuur helpen met hun bijzondere energie. Dat gezegd hebbend: een pelgrimstocht is vooral een uitnodiging om te leren mee te bewegen met wat er is. Ook als dat een lawaaierige bosmaaier is of een stuk door de stad. Die plekken hebben óok (of misschien wel júist) licht nodig.

ROUTE WEEK 1: BEEK – VENLO

dag 1: beek – munstergeleen – sittard

dag 2: sittard – echt

dag 3: echt – herten

dag 4: herten – swalmen

dag 5: swalmen – steyl

dag 6: steyl – venlo

ROUTE WEEK 2: VENLO – NIJMEGEN

Dag 7: venlo – arcen

Dag 8: ..

Dag 9: ..

Dag 10: –

 

 

INFORMATIE VOOR LICHTLOPERS

 

* VERVOER, ETEN & DRINKEN, OVERNACHTEN

Het vervoer naar en van de vertrek- en aankomstpunten mag je zelf regelen. Ik kan daar wel bij ondersteunen door bijvoorbeeld samenrij suggesties te doen. Onderdeel van de try-out is ook om tot de fijnste oplossingen daarvoor te komen. Bijvoorbeeld om te ontdekken hoe het werkt met het Openbaar Vervoer op de route. 

* Eten & drinken

Dit is voor eigen rekening. In overleg kan besloten worden om samen ergens te eten of om op een terrasje wat te nuttigen.
Ik neem in ieder geval een campinggasje en -keteltje mee, dus we kunnen onderweg ook even een kopje water koken. Krijg je ook nog een gratis lesje wildplukken erbij :).

 

* Met een overnachting zijn deze twee opties mogelijk:

1. BEEK-MUNSTERGELEEN-SITTARD-ECHT

Start: de Mariaboskapel in Beek.
Aanvangstijd: 10 uur.
Kilometers: ca. 12 – 15 km 

We bezoeken onderweg de Pater Karel Kapel in Munstergeleen. Op deze bijzondere plek houden we een lange pauze. Je kunt in de kapel zitten, het museum bezoeken of in de stiltetuin vertoeven. Hier eten we zelf meegebrachte lunch. Afhankelijk van de behoefte en de openingstijden van de horeca kan ook besloten worden om bij het lunchcafé om de hoek wat te nuttigen.

 Overnachting: Bezinningshuis in Sittard.

Kosten overnachting: € 40,- voor een 1-persoonskamer

Dag 2:

In Sittard zijn er mooie groene stukken onder de noemer “De Geheime Tuinen van Sittard”. Op deze dag ga ik op verkenning naar een of twee van die groene stukken. Aansluitend pionieren we met de routeapp de mooiste route naar Echt. Deze route en de bijzondere dingen die we onderweg tegen gaan komen, zijn voor mij ook nog een verrassing.

 2. SWALMEN-STEYL-VENLO 

Swalmen is een prachtig natuurgebied en vanuit Swalmen naar Steyl loop je door het natuurgebied. We overnachten in Kloosterdorp Steyl, een bijzonder dorp met een bijzondere geschiedenis. Het vergevingsmuseum heeft hier gestaan. Bij aankomst op dag 1 en voor vertrek op dag 2 vertoeven we in de Steylse energie. Op dag 2 lopen we naar boven Venlo. Het is nog niet besloten of we de route langs de Maas of de route buitenom de stad volgen. Daar stem ik me nog even over af.

Overnachting: Klooster St. Michael

Kosten overnachting: € 45,- voor een 1 persoonskamer