“Als het niet in de rugzak past, dan kan het niet mee…” Dat was een van mijn Johan Cruijff uitspraken die zich tijdens de pelgrimstocht aandiende. Klinkt zo simpel, maar wát een mooie metafoor voor het levenspad. Als het niet in de rugzak past, dan kan het niet mee. Met de 30 liter zak die ik had uitgekozen, kon ik ook niet zo heel veel meenemen. Eigenlijk wel fijn. Het lopen, het leven, wordt lekker licht dan.

Lichter Leven

“Als het niet in de rugzak past, dan kan het niet mee…” Ik heb het vaak tegen mezelf herhaald, als ik onderweg mijn Gedachtenfabriek aanschouwde. Pelgrimeren is natuurlijk bij uitstek de gelegenheid om een peilstok in je leven te steken. En bij elke etappe bleek er weer een item uit de levensrugzak weg te mogen. Niet meer nodig, te zwaar, die gedachte, dat gevoel, die overtuiging. Een lichter leven, vraagt om het loslaten van gedachten die zwaar wegen.

Het gele monster

Zo’n rugzak, het wordt onderweg je beste vriend en je ergste vijand. Vandaar de liefkozende bijnaam van Lichtloper Juliette Hoogmans voor de rugzak. Zij noemde het: Het Gele Monster.

Beetje smokkelen

Maarre, zoals je ziet op de foto, heb ik wel een beetje gesmokkeld. Want ik had zo’n handige rugzak met allerlei zakjes en haakjes. Dus dan blijkt er toch ook nog wel het een en ander aan de buitenkant te passen… Als het niet ín de rugzak past, dan past het er wel buiten soms. Want om onderweg koffie te kunnen zetten, ja, dat vond ik toch wel een fijn idee. Maar ik wilde weer niet kapitalen gaan uitgeven aan allerlei handige en dure buitensportgadgets. Dus dat werd een gewoon koffiefilter, mijn lichtgewicht keteltje en een campinggasje. Kletterde ook nog eens een gezellig marskramersmelodietje op mijn rug.

En dan toch weer loslaten…

En verder kreeg Slovje, mijn drakenmascotte, een plekje aan de buitenkant. En een pelgrimsboeketje. Elke dag voegde ik daar een extra bloemetje of kruidje aan toe. Tot het op de laatste dag van de tas viel. Net als Slovje trouwens. Het Draakje is gevlogen. Uiteindelijk mocht ik die twee lievelingsitems, met een beetje hulp, ook loslaten. En daar zie ik dan óok weer een metafoor in!